Työhyvinvoinnin käytännöt infografiikaksi

Ajankohtaista , Etusivu slider

Vuoden 2019 aikana Pisku-hankkeessa tuotetaan erilaisia infograafisia esityksiä, joissa kuvataan hankkeessa mukana olevien yritysten esimerkillisiä työhyvinvointikäytäntöjä.

Infografiikan suunnittelu alkaa yritykseen tutustumalla. Lapin AMKin projektipäällikkö Antti Haase briiffasi minua HyväFiiliksen tavasta parantaa työhyvinvointia. Työntekijät vetävät toisilleen ryhmäliikuntatunteja, joissa kollegat antavat toisilleen rakentavaa palautetta, ja kaikki saavat tätä kautta parannettua omaa osaamistaan.

Työprosessin alkuun aloitin luonnostelemalla kaiken, mitä mieleen tuli liikunnasta, ryhmäliikunnasta, palautteesta ja kommunikoinnista. Tätä kautta saan kaikki ideat paperille, ja siitä on sitten helpompi lähteä rakentamaan sisältöä kuvien ympärille. Hahmot luonnostelin hyvin yksinkertaisiksi karikatyyreiksi, koska tässä kohtaa työprosessia ei ole välttämätöntä, että hahmoilla olisi jotain yksityiskohtia, mistä heidät erottaa. Riittää, että jollakulla on musta paita ja toisella valkoinen ja kolmannella shortsit, jolloin käy tarpeeksi selkeästi ilmi, kuka on kuka. Luonnostelun lisäksi tein taustatutkimusta työhyvinvoinnista. Mielenterveysseuran verkkosivuilla puhuttiin siitä, miten työhyvinvointi parantaa työn tuottavuutta, joten se oli tärkeää tietoa infografiikkaan.

Kun vein luonnokset Haaselle tarkastettavaksi, päätettiin tiputtaa kaikki erilliset kommunikointikuvat pois ja keskittyä kokonaan ryhmäliikuntakuviin. Samat kommunikointielementit pystyisi liittämään niihin, ja täten saadaan kokonaisuudesta eheämpi. Jatkoin uusien luonnosten tekoa vanhojen pohjalta, johon sitten Haase keksi, että infografiikan voisi piirtää sarjakuvaksi. Tämä oli erinomainen idea, koska minulla oli hieman kuvien sommittelun kanssa ongelmia ja sarjakuvaformaatissa saisin kokonaisuuden nätisti pakettiin. Muutaman luonnoksen jälkeen päädyimme neljän ruudun sarjakuvaan. Nyt kun infografiikan perusidea oli karkeasti paperilla, aloin hakea netistä parempia mallikuvia, joista saisin paremmat yksityiskohdat esille. Koska ryhmäliikunta ja Fitness-elämäntapa on minulle aika vieras aihe, tuli paljon googlailtua ryhmäliikuntaan ja Fitness-harrastajiin liittyviä kuvia.

Kun luonnokset olivat valmiina, aloitin luonnosten puhtaaksi piirtämisen Adobe Illustrator CC:ssä. Kuvien piirtäminen vektoreiksi on siitä hyödyllistä, että kun kuvat ovat valmiita, niitä on helppo jälkeenpäin uudelleen värittää, muuttaa kuvan kokoa tai muuten muokata tarpeen mukaan. Vektoreilla on myös helppo pitää eri kuvien muodot ja värit samankaltaisina ja varmistaa, että infografiikan taidetyyli pysyy yhtenäisenä.

Kuvien tekoon ei niinkään mennyt kauan aikaa, mutta kun kokonaisuus oli valmis, alkoi pienten yksityiskohtien viilaaminen. Mitkä logot kuulu olla mukana infografiikassa? Miten sommitella Piskun grafiikka mukaan? Onko kaikki teksti oikein kirjoitettu ja uskottavaa dialogia? Piskulla on onneksi hyvä graafinen ohjeistus, josta löytyi useimpiin kysymyksiin selvät vastaukset.

Kun sain infografiikan valmiiksi, se vielä oikoluettiin. Pieniä korjauksia piti tehdä logojen ja muiden pikku elementtien asetteluihin, mutta muuten työ oli valmis.

 

Juho Nevalainen, projektisuunnittelija, Lapin ammattikorkeakoulu

About admin information